15 Temmuz 2017 Cumartesi

Bir Garip Ülke Rodezya

Rodezya'lı çiftçiler 1980

Rodezya'da bulunan beyaz tenli yerli halk çiftliklerini koruyor. 1980 yılı.


Rodezya ülke ismini duyan var mı?


Rodezya şu anki Zimbabve'nin eski ismidir. Zimbabwe adını aldıktan sonra dünyanın en fakir ülkeleri arasına girmiştir. Rodezya daha önce İngiliz sömürü devleti olarak beyazlar tarafından yönetilmekteydi.

İngiliz asıllı olan Cecil Rhodes, 1880 yılında elmas aramak için Güney Afrika'ya gider ve De Beers madencilik şirketini kurar. Bu şirket günümüz elmas piyasasına hala büyük ölçüde hakimdir.


İngiltere tarafından Cape Town sömürgesine başkan seçilir ve bugün üzerinde Zimbabve (güney rodezya), Malavi (kuze rodezya) ve Zambiya'nın bulunduğu topraklara kendi ismini verir. Rhodesia ( Rodezya)


1980 seçimlerini bir siyahın kazanması üzerine Rodezya ismi Zimbabve olarak değiştirilmiştir. Zimbabve bağımsızlığını ilan ettikten sonra , Birleşmiş Milletler, üyelerine bu ülkeyi tanımamaya davet etmiş ve tanıyan devletleri güvenlik konseyi yaptırımlarına maruz bırakacaklarını bildirmiştir.


Ek bilgi : Martin Luther King'i öldüren James Earl Ray, o zamanlar beyazlar tarafından yönetilen Rodezya'ya kaçarken İngiltere hava alanında yakalanmıştır.





-
-

0 yorum:

Yorum Gönder