13 Şubat 2017 Pazartesi

İran'da Devrim Sonrası Başörtüsü Protesto Ediliyor 1979

İranlı Kadınlar Devrim Sonrası Başörtüsünü Protesto Ediyor
İran'da devrim sonrası 8 Mart 1979'da Dünya Kadınlar Gününde toplanan yaklaşık 100.000 kadın, bundan sonra dışarıda gezerken başörtüsü takmanın zorunlu olmasını protesto ediyor.


İran İslam Cumhuriyeti'nde Ayetullah Humeyni, devrim sonrası kadınların sahip olduğu birçok hakkı iptal etti yada azalttı.İran İslam Cumhuriyeti'nin kurulduğu aylarda 1967 Aile Koruma Kanunu yürürlükten kaldırıldı. Bundan sonra kadın memurların İslami kıyafet kurallarına uymaları gerekiyordu. Kadınların hakim olmaları yasaklandı. Plajlar yasaklandı. Kızların evlenme yaşı 9'a indirildi (daha sonra 13'e yükseltildi); Evli kadınların da düzenli okullara katılmaları yasaklandı.

İran'lı Kadınlar Devrim Sonrası Başörtüsünü Protesto Ediyor 1979

Devrim sonrası kadın ve erkeklerin; okul, toplu taşıma gibi bir arada bulunduğu yerler ayrıldı.

Günümüzde İranlı kadınlar, çador yada roopoosh giyerek kapanmaktadırlar. Çador, baş kısmından ayak kısmına kadar kapatan siyah renkli bir çarşavdır. Roopoosh, başörtüsüne benzer ve peçe içerir. Fakat artık çador kullanımı da mecburi değildir. Daha çok dini törenlerde giyilmektedir.

Eğer giyinme İslami kurallara göre olmaz ise, "Bad Hijab" denilen ceza uygulanarak 70 kırbaç vurulur yada 60 gün hapis cezası verilir.

Ocak 1979'da, devrim yanlıları ve karşıtları arasında şiddetli çatışmalar çıkması, İran Şahını yurt dışına kaçmaya zorladı.  11 Aralık 1979'da, Şahın kaçışı sırasında korumaları, gelecek saldırılara karşı Tebriz'de genel merkezi korumaya aldı.

İran Devrimi 1979
1980 ve 1988 yılları arasında yaşanmış İran-Irak savaşında Abadan'da, İran için savaşan bir kadın, Şubat 1983

İran Devrimi
14 Şubat 1979; Türkiye, İran'daki Humeyni rejimini resmen tanıdı.

İran'lı kadınlar atış eğitiminde. Tahran, 1986

İran Irak Savaşı için kadın eğitimleri


Basiji (Besic) kadınları İran-Irak savaşının sonlarına doğru 1988'de Tahran mitinginde G3'lerle yürüdü.

Besic kadınları 1988

Besic , Ayetullah Humeyni tarafından Kasım 1979'da İran'da kurulan, gönüllü milis teşkilatıdır. Örgütün resmi adı Besic Direniş Gücü'dür.

Pehlevi, Eşi Süreyya ve Churchill

Besic, günümüzde İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun bir alt koludur ve devlete çalışan gönüllü gençlerden oluşur. İran yasalarının hiçbir kısmında Besicin barış zamanında silahlanma gibi bir yetkisi bulunmamasına rağmen silahlı bir gücü oluşturmuştur.

-
-