4 Ağustos 2017 Cuma

Stalin'in Oğlu Yakov Hitlerin Esiri

Stalin'in oğlu Almanlar tarafından yakalanıyor 1941

Stalin'in oğlu Yakov Dzhugashvili Almanlar tarafından yakalanıyor 1941


Yakov, Stalin'in dört çocuğundan en büyük olanıydı. Babası ile çok fazla bir araya gelemediler.


Kızıl Ordu'da üsteğmen olarak görev yapan Yakov, Yahudi bir dansçı olan Yulia Meltzer ile evlendiği için Stalin ile araları iyi değildir. 

Yakov esir düşüyor

Nazilerin Sovyetlere savaş açmasıyla birlikte, 1941 yılında Smolensk Muharebesi'de Naziler tarafından esir olarak ele geçirildi.


Oğlu Yakov'un Nazilere esir düştüğünü öğrenen Stalin, Nazilerin kendisine gönderdiği oğlunun resmine bakarak " Aptal, kendini vurmayı bile beceremedi " diye serzenişte bulunur.


Sovyetler Birliği lideri Stalin'in oğlu, düşmanları Nazilerin eline esir olarak düşmüştü ve Naziler bu durumdan faydalanmaya çalıyorlardı. Hitler, Yakov'a babası aleyhine konuşması, basında ve medyada Stalin'i aşağılaması durumunda kendisine zarar verilmeyeceğini vadetti. Hatta kendisine para ve mülk teklif edildi. Hitler'in bundan kastı Kızıl Ordu'da savaşanları caydırmaktı. Ancak Yakov'u ikna etmeyi başaramadı.


Almanlar daha sonra Yakov'u Stalingrad Muharebesi'nde esir düşen Mareşal Friedrich Paulus ile takas etmek istediler. Stalin bu teklifi reddeder. Bir iddiaya göre Stalin teklifi "Bir mareşali bir teğmenle takas etmem." diyerek geri çevirir. Bazı kaynaklara göre Hitler Yakov'u esir düşen yeğeni Leo Raubal ile takas etmek ister fakat bu teklifi kabul edilmez.


Fotoğrafta gördüğünüz Alman propaganda afişinde şöyle yazmaktadır: "Kanınızı Stalin için dökmeyin! O çoktan Samara'ya kaçtı! Öz çocuğu teslim oldu! Stalin'in çocuğu bile kendi canını kurtarırken sizin kendinizi kurban etmenize gerek yok!"

Alman propagandası 1941




Resmi Alman kayıtlarına göre Yakov, Sachsenhausen Toplama Kampı'nda elektrik tellerine takılarak öldü. Bazıları öldürüldüğünü öne sürerken, bazılarıda Yakov'un bilerek tellere takılarak kampta intihar ettiğini ileri sürmüştür. En son öne sürülen bilgilere göre ise, emirlere itaat etmediği için kafasından vurulmuş ve tellerin üzerine düşmüştür. 

Yakov kampta ölüyor
                                                                                                                                         ( Cengizhan KILIÇOĞLU )

#yakov #stalin #nazi #soviet #dzhugashvili #stalingrad #war #history #tarihduragi 


-
-

0 yorum:

Yorum Gönder