8 Ağustos 2017 Salı

İnsan Hayvanat Bahçesi Nedir

İnsan Hayvanat Bahçesi


1880 yılında Almanya'da bulunan bir hayvanat bahçesi. Ama burada hayvanların yerine, Kanada'dan getirilmiş olan Amerikan yerlileri sergileniyor.

İngilizce Human Zoo olarak adlandırılan bu yerlerin Türkçe tam karşılığı İnsan Hayvanat Bahçesi gibi kulağa saçma gelsede, Avrupa'da ve Amerika'da 1800'lerin sonuna kadar yaygın olan bu hayvanat bahçelerinde, dünyanın birçok yerinden kaçırılmış insanlar müşterilere gösterilmek için zorla tutulurdu.

Yaklaşık 35.000 kişinin hayvanat bahçelerinde müşterilere gösterildiği bu iş, dönemin en güzel ve karlı işleri arasında geliyordu. Mesela 1889 yılında Paris'te düzenlenen ve 32 milyon ziyaretçinin katıldığı Dünya Fuarı'nda, 400 Yerli fuara gelen ziyaretçilerin sadece dikkatini çekmesi için sergilendi.

Native American Indians from Labrador, Canada sit in a special Human Zoo in Germany in 1880. Human Zoos existed in Europe and the US throughout the late 1800s, with basically kidnapped people from around the world told to live normally in forced enclosures for paid patrons to watch. It is believed some 35,000 people were forced into these zoos, usually tricked under false pretenses. It was big business. For example, the 1889 World Fair which had 32 million people attend displayed 400 indigenous people from around the world as one of its key major attractions.


-
-

0 yorum:

Yorum Gönder