Troçki |
Tarihte bugün 28 Ağustos 1940, Kızıl Ordu kurucusu Lev Troçki, Stalin'in emriyle öldürüldü.
"Devrim önce kendi evlatlarını yer" sözüne örnek bir hayat hikayesi...
Son Rus Çar'ı 2. Nikolay 1917 Rus Devrimi ile tahttan indirilip ardından infaz ettirilmişti. Lev Troçki, Rus Devrimi'nin önde gelen isimlerindendir. Kendisi Kızıl Ordu'nun kurucusu olarak kabul edilir.
Trotsky, Sovyetler Birliği'nin kurulmasında, ihtilal sonrası iç isyanların ve ayaklanmaların bastırılmasında birinci derecede rol oynadı. Lenin'in ardından Sovyetlerin ikinci adamı oldu. Lenin'in 1924 yılındaki ölümünden sonra partinin elinde tüm yetkileri toplamaya başlamış olan Stalin ile iktidar mücadelesine girişti ve kaybetti.
Bolşevik Parti'ye karşı bir işçi ayaklanması örgütlenmesi ve işçi sınıfı iktidarına karşı silahlı ayaklanmayı teşvik etme suçlarıyla suçlandı ve ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.
1929-1933 yılları arasında İstanbul Büyükada'da yaşamaya başladı. İstanbul Büyükada'da bulunduğu süre içinde, kitaplarını yayımlamasına da izin verildi. Kaldığı yer çok sıkı güvenlik önlemleriyle korundu.
20 Şubat 1932'de Stalin tarafından Sovyet vatandaşlığından atıldığında İstanbul'daydı.
17 Temmuz 1933’te aldığı vizeyle İstanbul'dan ayrılarak Fransa'ya giden Troçki burada 2 yıl kaldı ve sınırdışı edildi. Akabinde Norveç'e gittiyse de burada da 2 yıl kaldıktan sonra terk etmek zorunda kaldı. 9 Ocak 1937'de Meksika'ya sığındı ve buraya yerleşti.
1940 yılında NKVD ajanı olan Ramón Mercader, Stalinist bir İspanyol gazeteci kılığında, röportaj yapmak bahanesiyle Troçki'nin kaldığı eve gitti. Fırsat bulunca başına kazmayla vurarak Troçki'yi ağır şekilde yaraladı. Aldığı yaranın etkisiyle Troçki ertesi gün öldü.
Cinayetten kısa bir süre sonra Joseph Stalin, Mercader'in annesi Caridad'a operasyondaki payı için Lenin Nişanı vermiştir. 1961'de Sovyetler Birliği'ne taşınan Mercader, dönemin KGB başkanı Alexander Shelepin tarafından Sovyetler Birliği Kahramanı madalyası almıştır. ( Fotoğraf Marina Amaral tarafından renklendirilmiştir )
-
0 yorum:
Yorum Gönder