Vyacheslav Mikhailovich Molotov |
Babası bir tezgahtar olan Molotov, lise eğitimini Kazan’da tamamladı ve 16 yaşında Rusya Sosyal Demokrat İşçi Partisi’ne katıldı. Siyasi faaliyetlerde kullanmak üzere Rusça çekiç isminden türetilmiş Molotov ismini aldı. 1909’da öğrenciler arasında gizli örgüt kurmak suçundan yakalanarak 2 yıl sürgüne mahkum edildi ve Sibirya'ya sürüldü.
1920'lerde Stalin'in en yakın çalışma arkadaşlarından birisi olarak hızla yükseldi ve II. Dünya Savaşı sırasında Sovyetler Birliği dışişleri bakanı oldu.
1930-1941 yılları arasında başbakanlık yapan Molotov, görev yaptığı sürede büyük insan kayıplarına rağmen gerçekleştirilen sanayi hamlesi sayesinde o yıllarda yükselen Hitler’in Nazi Almanyasına karşı ayakta kalabilecek bir altyapı oluşturdu.
II. Dünya Savaşı sırasında Stalin ile birlikte görev yaparak Sovyetler Birliği dışişleri bakanı oldu.
Stalin’in, yayılan Nazi etkisine karşı önerdiği savunma paktı İngiltere ve Fransa tarafından reddedilince Hitler ile anlaşmanın yollarını aradı ve temasların sonucunda Molotov-Ribbentrop Paktı olarak adlandırılacak antlaşma Ağustos 1939’da imzalandı(Alman-Sovyet Saldırmazlık Paktı). Antlaşma uyarınca Sovyetleri Birliği Baltık ülkelerinde serbesti kazanacak ve bu ülkeler ilhak edilecektir.
Saldırmazlık Antlaşmasının imzalanmasından sonra özellikle İngiltere ve Fransa’nın 1938 Münih Antlaşmasında sergiledikleri uzlaşmacı tavırdan da cesaret alan Hitler 1 Eylül’de Polonya’ya saldırarak II. Dünya Savaşı’nı başlattı.
Alman işgali tamamlanıp Polonya hükümeti ülkeden kaçınca Sovyetler Birliği artık sınır komşusu olduğu Nazi Almanyasını olabildiğince sınırlarında uzak tutabilmek için Polonya topraklarına girdi.
1940 yılında Fin-Sovyet kış savaşı başladı ve Fin askerler savaşın sorumlusu olarak gördükleri Molotov’a atfen icat ettikleri patlayıcı ev yapımı bombaya Molotov kokteyli adını verdiler. Molotov kokteyli savaş sırasında, Finler tarafından Sovyetler Birliği Kızılordu askerlerine ve Sovyet tanklarına karşı kullanıldı ve Finler bu sayede savaşta büyük üstünlük sağladı.
1941 yılı Haziran ayında Nazilerin Barbarossa Harekatı kapsamında Sovyetler Birliği'ne saldırmasıyla birlikte Molotov-Ribbentrop Antlaşması hükümsüz kalmış olur. Sovyet yönetiminin hep beklediği ancak Hitler’in eline propaganda malzemesi vermemek için sonuna dek antlaşmayı gerekçe göstererek yapılan uyarılara rağmen önleyici olarak bile saldırılmamıştır ve sonuçta bu saldırı Stalin’in eline büyük koz vermiştir. Savaş anayurt savunması savaşına dönüşmüş, o zamana dek işbirliği taleplerini yanıtsız bırakan İngiltere ve ABD, Sovyetler Birliği'ni derhal destekleme kararı almıştır.
-
0 yorum:
Yorum Gönder