28 Eylül 2016 Çarşamba

Rüstem Paşa Cami

Rüstem Paşa Cami

Rüstem Paşa, Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan ile evlenerek Sultan Süleyman'a damat olmuş sadrazamıdır. Şehzade Mustafa'nın katlinin ardından görevden alınmış fakat daha sonra tekrar sadrazam olmuş ve ömrünün sonuna kadar bu görevde bulunmuştur.

Rüstem Paşa Cami 1

Rüstem Paşa Cami, Hacı Halil Mescidi'nin yerine Kanuni Sultan Süleyman Han’ın sadrazamı ve damadı Rüstem Paşa tarafından 1560 yılında yaptırılmıştır.

Rüstem Paşa Cami 2

Camisi, hanları, dükkanları ve çeşmesi ile bir külliye olan Rüstem Paşa Cami, Mimar Sinan'ın nadide eserlerindendir. Cami, dikdörtgen planlı ve fevkani olarak inşa edilmiştir. Dört fil ayağı sütunlar üzerine oturtulmuş bir ana kubbesi etrafında yarım kubbeler vardır.

Rüstem Paşa Cami 3
Osmanlı camilerinin en tezyinatlılarından olan cami, iç duvarlarındaki İznik çinileriyle meşhurdur. Son cemaat yeri beş kubbe ile örtülmüştür. Tek şerefeli bir minaresi vardır.

Rüstem Paşa Cami 4
Caminin altında Küçük ve Büyük Çukur Han ile mahzenler, dükkanlar bulunmaktadır. Dükkanların ortasında hazneli bir çeşme vardır.

Rüstem Paşa Cami 5

Geçirdiği yangın ve depremler sonucunda hasar gören cami, 1962 ve 1968 yıllarında çeşitli tamirler görmüştür. 1561 yılında vefat eden damat Rüstem Paşa’nın kabri Şehzade Cami yanındaki türbesindedir.

Rüstem Paşa Cami 6
Caminin etrafı bugün maalesef esnaf ve satıcılarla çevrili.

Rüstem Paşa Cami 7

Rüstem Paşa Cami 8
Rüstem Paşa Çeşmesi;

Kesme taştan, duvara gömülü olarak, klasik Osmanlı mimari üslubunda inşa edilmiştir. Kitabesi olmadığı için yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte, Mimar Sinan'ın eseri olan Rüstem Paşa Cami Külliye'sinin bir parçası olması sebebiyle bitiş tarihi olan 1562 çeşmenin de yapılış tarihi olarak gösterebilir. Caminin son cemaat yerinin altında yer alan çeşme haznesi ise kullanılmamaktadır.
1979 yılında anıtlar kurulu tarafından tescil edilen çeşme son 20 yıl içinde tahrip olmuş ve bakımsız kalmıştır. 20.03.2008 tarihinde Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından projeleri onaylanan çeşmenin restorasyonu Ekim 2008 tarihinde gerçekleştirilmiştir.




Birçok tarihi cami ve türbelerde olduğu gibi Rüstem Paşa Cami de bitmek bilmeyen restorasyon çalışmasında. ( 2016 )

Rüstem Paşa Cami tadilatı

Rüstem Paşa Cami girişi;

Rüstem Paşa Cami girişi
Rüstem Paşa Cami'sine nasıl gidilir? Rüstem Paşa Cami'si nerede?

Rüstem Paşa Cami'si Eminönü'nde Yeni Cami'ye yürüme mesafesindedir. Caminin yanından Tahtakale'ye yol çıkar. Caminin bulunduğu yeri aşağıdaki haritadan görebilirsiniz.



-
-