28 Temmuz 2016 Perşembe

Şehzade Mustafa Türbesi

şehzade mustafa türbesi


Şehzade Mustafa Türbe'si, Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu Şehzade Mustafa adına kardeşi II.Selim tarafından 1573 yılında inşa ettirilmiştir. 1553 yılında Konya Ereğli'sinde vefat eden Şehzade Mustafa'nın naaşı Bursa’ya getirilerek önce başka bir yere defnedilmiş, yaklaşık yirmi sene başka bir yerde gömülü kaldıktan sonra da adına yaptırılan türbesine defnedilmiştir.

şehzade mustafa türbe kapısı


Türbenin Mimarı Dergah-ı Ali Çavuşlarından Mehmet Çavuş olup Hassa Başmimarı Sinan'ın tavsiyesiyle bu işin ona verildiği bilinmektedir.


şehzade mustafa türbesi 1



Yapının inşaatında Bursa Sarayı’ndan alınma mermer levha ve sütun gibi Bizans dönemine ait bazı yapı malzemeleri kullanılmıştır.

şehzade mustafa türbesi 2


İç mekan duvarları 16. yüzyılın natürel üslubu ve İznik çinileriyle kaplı olup, kalem işi süslemeler dikkat çekicidir. 19.yüzyıl sonlarında sıvanarak Barok süslemelerle kaplanan 16. yüzyıla ait özgün kalem işleri 2013 yılı restorasyonunda sıva raspası yapılarak yeniden ihya edilmiştir.


şehzade mustafa'nın kabri


Türbenin içinde bulunan dört sanduka; Şehzade Mustafa, Şehzade Mustafa'nın annesi Mahidevran Hatun ve Şehzade Bayezid'in oğlu Osman'a ait olduğu bilinmektedir. Diğer sandukanın kime ait olduğu bilinmemektedir.


mahidevran sultan


2013-2014 yılları arasında Bursa Büyük Şehir Belediyesi tarafından geniş kapsamlı restorasyona tabi tutulan türbe; 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edilen alan içerisinde yer almaktadır.


şehzade osman


Şehzade Mustafa Türbesi nerede? Şehzade Mustafa Türbesine nasıl gidilir?

Şehzade Mustafa Türbesi, Bursa'nın Osmangazi ilçesinde yer alan Muradiye Külliye'sinin içindedir.

Türbenin yerini aşağıdaki haritadan görebilirsiniz.



For English please visit Tomb of Shehzade Mustafa

-
-