15 Temmuz 2016 Cuma

Cem Sultan Türbesi

Cem Sultan

Cem Sultan Türbesi, Fatih Sultan Mehmed’in oğlu Şehzade Mustafa için yaptırılmıştır. Şehzade Mustafa 1474 yılında Niğde yakınlarında vefat etmiş, önce Konya’ya sonra da Bursa’ya getirilerek amcası Alaaddin Bey’in türbesine gömülmüştür. 1479 yılında ise kendisi için yaptırılan bu türbeye nakledilmiştir. Daha sonra, Napoli’de vefat ederek 1499’da Bursa’ya getirilen Cem Sultan da buraya gömülmüştür. Bu yüzden türbenin adı günümüzde “Cem Sultan Türbesi” olarak anılmaktadır.


Cem Sultan Türbesinin içi

İç mekan duvarları İznik çinileri ile kaplı olup oldukça yoğun kalem işi süslemeler göze çarpmaktadır. 19. Yüzyılın sonlarında sıvanarak Barok süslemelerle kaplanan 16. Yüzyıla ait özgün kalem işleri 2013 yılı restorasyonunda sıva raspası yapılarak yeniden ihya edilmiştir.


Cem Sultan Mezarı


Duvarlar firuze ve lacivert altıgen çinilerle kaplı olup çinilerin çevreleri ve ortaları altın yaldızlı rumi motifleriyle süslenmiştir.

 


Cem Sultan Türbesindeki diğer mezarlar; Şehzade Mustafa ( Fatih'in oğlu ), Şehzade Abdullah ( vefatı 1485) ve II.Bayezid’in oğulları Şehzade Abdullah  (vefatı 1485) ile Şehzade Alemşah’a (vefatı 1503) aittir.


Fatih'in oğlu Şehzade Mustafa


Şehzade Alemşah


Şehzade Abdullah

2013-2014 yılları arasındaBursa Büyükşehir Belediyesi tarafından geniş kapsamlı restorasyona tabi tutulan türbe; 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edilen alan içerisinde yer almaktadır.

Cem Sultan Türbesi


Cem Sultan Türbesi nerede? Cem Sultan'ın mezarı nerede? Cem Sultan Türbesine nasıl gidilir?

Cem Sultan Türbesi, Bursa'nın Osmangazi ilçesindeki Muradiye Külliyesi'ndedir. Cem Sultan Türbesinin yerini aşağıdaki haritadan görebilirsiniz.



For english please go Mausoleum of Prince Cem -
-