28 Kasım 2016 Pazartesi

II. Dünya Savaşı Blitz Saldırıları

Milkman, London 1940

Resimdeki kişinin gerçek bir sütçü olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bu resim II. Dünya Savaşında Almanya'nın İngiltere'ye gerçekleştirdiği Blitz Saldırıları sırasında, Britanya halkının gündelik hayatını sürdürdüğünü göstermek için propaganda amaçlı çekilmiştir. Fotoğraf, Fred Morley tarafından 9 Ekim günü çekildi ve 10 Ekim'de yayınlandı.

Blitz Saldırıları - Blitz Nedir?

II. Dünya Savaşı'nın başlamasından sonra Hitlerin tam olarak alamadığı yerlerden sadece Britanya kalmıştı. Fransa zaten teslim olmuştu ve Avrupa kıtası Almanya'nın kontrolü altına girmişti. Hitler büyük bir bombalama kampanyasıyla İngiltere'yi savaştan atmayı ya da işgale hazırlık için hava kuvvetlerini imha etmeyi planlıyordu.

Blitz Saldırıları Çocuklar

Hitler 1941'de Rusya'ya karşı saldırı başlatacağı güne kadar İngiltere'yi 7 Eylül 1940 ile 16 Mayıs 1941 tarihleri arasında neredeyse her gün bombaladı. İşte bu saldırılar Blitz ( yıldırım, şimşek) olarak adlandırıldı. 

Blitz Saldırıları


Blitz saldırılarının asıl amacı Londrayı düşürmekti. Halk gece evlerinde saklanırken, gündüz yer altındaki metrolarda saklanıyordu.

Metroya Saklanan Kalabalık
Aşağı resimdeki yer Aziz Paul Katedrali ( Saint Paul's Cathedral ). Blitz bombardımanları devam ediyor ve soğuk bir Aralık gecesi, yangın dumanları şehrin her yerini kaplamıştı.
St. Paul Cathedral
Bir fotoğrafçı saldırı anında, yarım mil uzaktaki  Aziz Paul Katedralin'i gördüğünde imha fotoğraflarını çekmek için yola çıktı. Binadan dumanlar yükseliyor ve izleyen herkes katedralin kesinlikle düşeceğini düşünüyordu. O sırada kuvvetli bir rüzgarın etkisiyle binanın önündeki dumanlar açılmış ve fotoğrafçı bu kareyi yakalamıştı. Herkes katedralin o gece yandığını düşündü, ancak ertesi sabah uyandıklarında binanın ayakta olduğunu gördüler. Pek çok Londralı için bu ilham kaynağıydı. Katedralin bu bombalamadan sağ çıktığını görünce halkın kendilerine olan inançları geri geldi.


İngiltere hükümeti bu tarz fotoğrafları halkın moralini düşürmemesi için sansürlüyordu. İşte bu yüzden Fred Morley halkın moralini yükseltmek için sütçü fotoğrafını sahneleyerek çekmişti.

Blitz'in sonuna gelindiğinde yaklaşık 30 bin Londralı ölüp 50 bin kişi yaralandı.

For English visit Blitz War

-
-