25 Eylül 2017 Pazartesi

Avrupa'da Akraba Krallar ve Dünya Savaşı

Kaiser Wilhelm - Edward VII - Kraliçe Victoria


1. Dünya Savaşı öncesinde Avrupa'da gücü elinde bulunduran 3 ülke; Rusya, İngiltere ve Almanya krallarının kuzen olduklarını biliyor muydunuz? Peki nasıl olurda İngiliz ya da Alman bir Kral, Rus bir Çar ile kuzen olur? Buyurun bu durumu kafamızı karıştırmayacak şekilde açıklamaya çalışalım.

Amcası 4. William'ın ölümünden sonra İngiltere tahtına oturan Kraliçe Victoria (resimde sol alt tarafta oturuyor), hükümdarlığının 3. yılında Alman Prensi ve aynı zamanda kuzeni olan Prens Albert ile evleniyor. Bu evlilikten tam 9 çocukları oluyor ve bu çocukların 8'i diğer Avrupa hanedanları ile evleniyor. Kraliçe Victoria 63 yıl tahtta kalıyor ve ölünce yerine oğlu 7. Edward geçiyor.

Şimdi yukarıdaki fotoğrafa bir göz atalım. Resimde sağ tarafta ayakta duran 7. Edward, sol tarafta oturan Kraliçe Victoria vefat ettikten sonra Büyük Britanya kralı oluyor. 61 yaşında tahta oturan 7. Edward, Büyük Britanya tarihindeki en yaşlı Kral olan kişidir.

Fotoğrafta 7. Edward'ın hemen yanında duran, ayakta sağdan ikinci kişi Alman İmparatoru Kaiser 2. Wilhelm. İyi de Alman İmparatoru'nun bu fotoğrafta ne işi var diyebilirsiniz fakat kendisi Kraliçe Victoria'nın büyük torunudur. Kraliçe Victoria'nın en büyük kızının ismi de Victoria'dır.

Alman Kaiser 2. Wilhelm ve annesi Victoria

7. Edward'tan konumuzu anlatmaya devam edelim. Dönemin Avrupa'sında Kral Edward'ın lakabı "Uncle Edward" yani Edward Amca'dır. Çünkü kendisinin Avrupa'da hüküm süren monarşik hanedanlıkların neredeyse birçoğu ile akrabalık bağı vardır. Bu akrabalarını aşağıda maddeler şeklinde yazarsak daha anlaşılır olacak.

İngiltere Kralı 7. Edward'ın Erkek Yeğenleri;
  • Alman İmparatoru Kaiser 2. Wilhelm
  • Rus Çar'ı 2. Nicholas
İngiltere Kralı 7. Edward'ın Kız Yeğenleri;
  • İspanya Kraliçe'si Victoria Eugenia, 
  • Romanya Prensesi Marie
  • Yunanistan Prensesi Sophie ( Kraliçe Victoria'nın torunudur. Babası Alman İmparatoru 3. Frederick'tir )
  • Rus İmparatoriçesi Alexandra Feodorovna ( Kraliçe Victoria'nın torunudur. )
  • İsveç Kraliçe'si ve İskandinav Düşes'i Prenses Margeret ( 2. Elizabeth'in kız kardeşidir )
Yeni doğmuş Prenses Margaret ve anneannesi Kraliçe Victoria

Edward'ın en küçük kızı olan Galler Prenses'i Maud, Norverç Kral'ı 7. Hakoon ile evlenmiş ve bu sayede 7. Edward , Kral 7. Hakoon'un kayınpederi olmuştur. 7. Edward'ın akrabalık bağlarında daha da derine inersek; Belçika Kralı 1. Albert, Bulgaristan Kralı Ferdidand ve Portekiz Kralı 2. Manuel'in de kendisinin 3. dereceden kuzeni olduğu ortaya çıkacaktır.

7. Edward'ın bu akrabalık ilişkileri içinde en çok anlaşamadığı kişi yeğeni olan Alman Kralı 2. Kaiser'di.

Avrupa'nın Edward Amca'sı 1910 yılında vefat eder. Cenaze törenine gelen ve birçoğu akrabası olan 9 Kral birlikte poz verir.

9 Kral 7. Edward cenazesinde bir araya geliyor

İlerki yıllarda fotoğrafta bulunan 9 kraldan 4'ü tahttan indirilecek, 1'i ise suikast sonucu öldürülecekti. 5 yıl içinde İngiltere, Belçika ve Rusya; Almanya ve Bulgaristan ile savaşacaktı.

Ayakta soldan sağa doğru; Norveç kralı 7. Haakon, Bulgaristan Kralı Ferdinand, Portekiz Kralı 2. Manuel, Almanya Kralı Kaiser 2. Wilhelm, Yunanistan Kralı 1. George, Belçika Kralı 1. Albert.

Oturan soldan sağa doğru; İspanya Kralı 13. Alfonso, İngiltere Kralı 5. George, Danimarka Kralı 8. Frederick.

1. Dünya Savaşı'nda yıkılan monarşik düzenlerden önce belkide son kez bir arada çekilmiş olan bu fotoğraftaki tüm krallar yaklaşan savaştan haberdardı. Hatta savaş kendi aralarında olacaktı...

Akraba krallar soy ağacı
Yukarıdaki fotoğrafta birbirleriyle akraba olan hanedan üyelerini görebilirsiniz.

Şimdi gelelim Almanya, İngiltere Kralları ve Rusya Çarı nasıl kuzen oluyor sorusuna.

Alman Kaiser 2. Wilhelm'in annesi, İngiltere Kralı 7. Edward'ın kız kardeşidir. 7. Edward'tan sonra Büyük Britanya tahtına oturan oğlu 5. George'un annesi ve Rus Çar'ı 2. Nikolay'ın anneleri kardeştir. Bu iki kız kardeş Danimarka kraliyet ailesindendir. Buradan anlaşılacağı üzere 5. George ve Wilhelm birince dereceden kuzendir.( Anneanneleri Kraliçe Victoria ) 5. George ve 2. Nicholas birinci dereceden kuzendir. ( Anneleri kız kardeş )

Kraliçe Victoria sağ tarafta oturuyor. Arkasında oğlu 7. Edward. Sol tarafta Rus Çarı Nicholas ve ailesi.

Zaten fotoğraflarda görüldüğü üzere 2. Nicholas ve 5. George  birbirine çok benzemektedir.

Kuzen Krallar 2. Nicholas ve 5. George

Sol tarafta duran Rus Çar'ı 2. Nicholas ve sağ taraftaki Britanya Kralı 5. George

2.Nicholas ve 5. George

Avrupa'da neredeyse her hanedanın birbiriyle akraba olduğu bir dönemde sizce 1. Dünya Savaşı nasıl çıkmış olabilir? Ya da bu kadar iç içe girmiş akraba ilişkileri, çıkacak bir savaşı önleyemedi mi? Nitekim savaş öncesinde Alman Kaiser Wilhelm ve Rus Çar'ı Nicholas birbirlerine o kadar yakındı ki telgraflarda dahi Willy ve Nicky diye hitap ediyorlardı. İşte bu kadar yakın olan arkadaşlar, 1. Dünya Savaşı'nda düşman olacaktı.

                                                                                                         ( Yazar : Cengizhan KILIÇOĞLU )


( Link verilmeden yazının paylaşımı yasaktır. )



-
-

8 yorum:

  1. Defalarca okudum..
    Cok tesekkürler degerli bilgileriniz icin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Teşekkür ederim. Kraliçe Victoria ve Akraba Krallar yazımıza da bakabilirsiniz.

      https://www.tarihduragi.com/2018/06/kralice-victoria-ve-akraba-krallar.html

      Sil
  2. 👑Kralice çok siyasi ve sinsi insan olmalı çok akıllı casus gibi devletlere kral atamış sanki👏

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,

    Teşekkür ederim. Kraliçe Victoria ve Akraba Krallar yazımıza da bakabilirsiniz.

    https://www.tarihduragi.com/2018/06/kralice-victoria-ve-akraba-krallar.html

    YanıtlaSil
  4. DESENE bu kahpeler zamanın da osmanlı hanedan aılesını bırbırıne dusman etmek ıcın ıclerınde kan dokmek ve devletı yıkmak ıcın herseyı yaptılar ve koca ımparatorlugu yıktılar sonrası ılahı adalet tecellı ettı hepsı bırbırıne gırdı beter olsunlar serefsızler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüm geniş açıyı görememişsiniz zira 1. Dünya savaşına Osmanlı'nın kimin yanında ne şekilde girdiği ve bu kararı aldıran soy bağına bakmak gerek . Baktığını görmek gerek ; neden sadece bir tek Türk anneden ve Türk babadan olan padişahımız olmuş bunu düşünmek gerek ... Türk erkeklerinin hala Rus kadınlara tapan hali genomdan geçebileceğini eş geçiyor modern Türkler... Oysa zevk , eğilim ve yetenekler ve tercihler de genetiktir.. Bilim insanları son yüz yılda bunu ispatlanmıştır...🤷‍♀️

      Sil
  5. İyi güzelde son paragrafta ki gibi Willy ve Nikky asla düşman olmadılar. Aksine Almanlara karşı müttefiktiler. Ancak İngiltere kralı, kuzeni Rus çarını Bolşevik lerin elinden kurtarma imkanı varken daha sonra kendine tehdit oluşturur diye kurtarmamıştır ve komünistlerin onu ve ailesini infaz etmesine göz yummuştur.

    YanıtlaSil