5 Ocak 2017 Perşembe

Rus Askerlerinin Gaz Saldırı Hazırlığı 1916

Rus Askerleri Klor Gazı için Tüpler Hazırlıyor

Resimdeki askerler Birinci Dünya Savaşı'ndaki Rus Beşinci Ordusu'nun bir parçasıdır. Ilukste bölgesinde (bugünkü Letonya) Alman mevzilerine karşı kimyasal saldırı hazırlıyorlar.

Klor gazı ilk kez 1915 yılında Alman Ordusu tarafından tanıtıldı. Daha sonra bir Alman bilim adamı tarafından, Alman kimya şirketi IG Farben ile birlikte, Berlin'de Kaiser Wilhelm Enstitüsü'nden Nobel ödüllü Fritz Haber bu gazın gelişimine öncülük etti.

Askerler tarafından tarif edildiğine göre, biber ile ananas karışımı olarak farklı bir kokusu ve metalik bir tadı vardı. Klor, akciğerlerin mukozasında su ile reaksiyona girerek öldürücü olabilecek bir tahriş edici olan hidroklorik asit oluşturuyordu.

Gazın öldürücü etkisinden kurtulmak için içinde kömür bulunan özel bir gaz maskesi takmak gerekiyordu.

Zehirli Gaz Düşman Mevkisine Nasıl Atılıyordu?

Gazın seri olarak iletilmesi için kullanılan ilk sistem, düşmanın siperlerine taşınacak şekilde uygun bir rüzgar içinde gaz silindirlerini göndermekti. Bu yöntemin en büyük avantajı nispeten basit olması ve uygun atmosferik koşullarda, gaz maskesi savunmalarını ezme kapasitesine sahip konsantre bir bulut ortaya koyması idi. Fakat silindirlerin bırakılmasının dezavantajları da çoktur. En başta gazın gideceği yön rüzgarın merhametindendir.

Fritz Haber'in ölümcül bir silah olarak klor kullanımını icat ettikten sonra eşi Clara Immerwahr'ın bu yüzden intihar ettiği iddia edilmiştir.

-
-