23 Ocak 2017 Pazartesi

Hillsborough Faciası 1989

Hillsborough Faciası 1

Hillsborough Faciası

1989 yılında İngiltere'de Hillsborough Stadyumunda Liverpool ve Nottingham Forest arasında oynanan FA kupası yarı final mücadelesi sırasında gerçekleşmiştir. İzdiham sonucu 96 kişi ölmüş, 766 kişi de yaralanmıştır.

Üstte resimde en sağda görünen (kot gömlek giyen) şahıs, olaylar sırasında sahada bulunan bir doktor tarafından kurtarıldı ve 20 yılını bir rehabilitasyon merkezinde geçirdi. Çitin tam ortasında eli görünen fakat vücudu görünmeyen kişi Andrew Mark Brookes, ölen 96 kişi arasındaydı.

Futbol tarihinin en ölümcül kazalarından olan Hillsborough Faciası sonucu, İngiltere Liginde sahalarda bulunan çitlerin kaldırılması gibi birçok karar alındı.

Hillsborough Faciası 2

Facianın Meydana Gelişi;

Maç başlamış olmasına rağmen stadyuma giriş yapamamış Liverpool taraftarları dış kapılara baskı yapıyordu. Kapıya hücum eden taraftarlar ezilme tehlikesi yaşayınca, duruma müdahale etme gereği duyan polis, turnikesi olmayan girişleri de açarak insanları stadyuma almaya çalıştı. Hızla stada giriş yapan taraftarlar Lepping Lane'in tribüne açılan dar tünellerinden geçerek üst ve alt bölümlerine yığılmaya başlayınca; önceden girmiş olan ve öne doğru baskı yiyen bazı taraftarlar balkonlardan aşağı düşmeye, alt taraftakiler ise sahayı bölen kafeslere sıkışarak ezilmeye başladılar. Tüm bunlar olurken arkadan gelenlerin ön taraftaki izleyicilerin yaşadıklarından haberleri yoktu, maç ise oynanmaya devam ediyordu. Sıkışan bazı taraftarlar can havliyle kafeslere tırmanmaya, bazıları ise ezilmemek için zorlayarak patlattıkları bir kafesin aralığından sahaya girmeye çalışıyorlardı.

Hillsborough Faciası 3


İnsanların feryatlar içinde sahaya girmesiyle durumu anlayan hakem maçı durdurdu ve görevliler hızla yardıma koşmaya başladı. Ancak, birçok taraftar için çok geç kalınmıştı. Sahanın içi yere serilenler, nefes almak için çırpınanlar, yakınlarını arayanlar ve kırılan vücut organları ile kaplanmıştı. Sağlık ekipleri de polis gücü de olayın kötü sonuçlarını engellemedi.

Maç sırasında meydana gelen olayların canlı görüntüleri;



-
-