12 Aralık 2016 Pazartesi

Tank Adam

Tank Adam

5 Haziran 1989 sabahı, fotoğrafçı Jeff Widener, Beijing Hotel'in altıncı katında bir balkona oturuyordu. Tiananmen Meydanı Katliamından bir gün sonra, Çin birlikleri, meydanın üzerinde kamp yapan demokrasi yanlısı göstericilere saldırdı. Bunun üzerine ABD' li haber ajansı Associated Press, olayı belgelemek için Widener'i göndermişti.

Bu resmi daha etkileyici yapan şey, askeri darbeden bir gün sonra gerçekleşmesidir. Bu adam, orada herkes gibi, neler olduğunu biliyordu. Ordunun sivilleri öldürdüğünü biliyordu; ancak alışveriş çantasıyla, beyaz tişört ve siyah pantolon ile sanki her zamanki gibi oradaydı.

Tank Adam 2 

Olayları belgeleyen / anlatan bir kitaba göre, alışveriş çantasını kullanarak tanklara doğru hareket etti. Tanklar onu engellemeye çalıştı fakat adam pes etmedi ve sonunda en öndeki tank motorunu durdurmak zorunda kaldı. Tank Adam (bugüne kadar kimliğini bilmiyoruz) tanka çıktı ve askerlerden biriyle sohbet etti. Görüşmeden sonra adam tanktan indi ve tanklar motorlarını yeniden  çalıştırdı.

Tank Adam'ın küresel bir kahraman haline gelmesinden 26 yılı aşkın bir süre sonra, hala bu adamın kim olduğunu ve onun başına ne geldiğini bilmiyoruz.

-
-