31 Aralık 2016 Cumartesi

Şangay Savaşı 1937

Şangay Savaşı 1937 - Japon Özel Deniz Kuvvetleri, Kimsayal saldırı sırasında gaz maskesi ve özel kıyafatleriyle.


1937 yılında Japon Deniz Kuvvetleri Şangay'ın kuzey ve güneyine indi. Bu resim şehrin kuzeyindeki Jiangsu sahilinde çekilmiş olabilir. Kimyasal silahların uluslararası yasalar tarafından yasaklanmış olmasına rağmen; Japon İmparatorluk Ordusu, Çin'e karşı savaş sırasında sıklıkla kimyasal silah kullandı. Görüntü açısından, bu fotoğraf Birinci Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı'nın mükemmel bir karışımı diyebiliriz. 1. Dünya Savaşı'nda kimyasal gazlar sıklıkla kullanılmıştır.

Almanya, Amerika ve İngiltere gibi diğer ülkeler savaş sırasında kendi kimyasal ve biyolojik silah programlarını korudular. Mussolini'nin İtalya'sı Etiyopya'da 1935'te hardal gazı kullandı. Ancak misilleme korkusu, büyük güçlerin kimyasal ya da biyolojik silahları birbirine karşı kullanmasını engelledi. Fakat Japonya İmparatorluğunun böyle bir korkusu yoktu. Çünkü Japonya'ya göre geri kalmış Çin'in, Kitle İmha Silahları ve büyük çapta misilleme araçları yoktu.

Şangay Savaşı, İkinci Çin-Japon Savaşı'nın en büyük ve kanlı savaşlarından birisidr. Toplamda 1 milyon insanın katıldığı savaş 3 ay sürdü ve her iki tarafa da yaklaşık 300.000 kişi öldü. Japonlar, Şanghay'ı son derece kısa sürede almayı öngörüyorlardı ancak Çinli milliyetçiler, alt ekipman ve eğitimlere rağmen onları orada üç ay ertelediler.  Japonya  zafer sonrası şehre yürüdü. Ordu şehre girince Çin sivillerine karşı geniş çaplı saldırılar düzenlediler.


-
-