23 Aralık 2016 Cuma

Marken Adaları Hollanda 1890

Marken Adaları Hollanda 1890'lar


Marken, Hollanda'nın IJsselmeer Gölü'nde bulunan bir yarımadadır. İdarî birim olarak Noord-Holland ilinin Waterland belediyesine bağlıdır.

Daha önce bir ada idi. Fakat günümüzde North Holland anakarasıyla bağlanmaktadır. Ayrıca kendine özgü ahşap evleriyle tanınan turistik mekândır.

Marken 1991 yılına kadar ayrı bir belediye idi. Fakat sonra Waterland ile birleştirildi. ( wikipedia )

Tarihi:

Marken, Zuiderzee'deki bir adaydı.
19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başlarında Marken ve sakinleri; folklorcular, etnograflar ve fizik antropologlar tarafından dikkat çekiyordu. Küçük balıkçı kasabasını geleneksel yerli kültürün bir parçası olarak görülüyordu. Bu sırara Hollanda'nın modernizasyonu hız kazandı. Bunların arasında, insan adasından bir kafatasını muayene eden ve Batavus genuinus olarak adlandırdığı Johann Friedrich Blumenbach vardı; Charles De Coster'in isteği üzerine Marken'de kalmış Belçikalı ressam Xavier Mellery'dir. Mellery'den örnek çalışmalar yapması istenmiş ve birkaç intimist çalışma yayınlamıştır.

Cornelis Lely'nin projeleri, adayı Markerwaard'a dahil etmekti. 1941'de kuzeyde yaptırılan mayın, savaşın durdurduğu projenin ilk safhasıdır.

1983'te adanın tarihi hakkında Marker Müzesi açıldı.


Resim kaynağı : Library of Congress

Title

[Native children, Marken Island, Holland]

Created / Published
[between ca. 1890 and ca. 1900].

Subject Headings
-  Netherlands--Marken Island

Format Headings
Photochrom prints--Color--1890-1900.

-
-