29 Aralık 2016 Perşembe

1. Dünya Savaşında Kullanılan Alman Süvari Mızrakları ve Gaz Maskeleri

Gaz Maskeli Alman Suvarisi Mızrağı ile Devriye Geziyor 1918


Resim çelik bir mızrak taşırken cephe çizgilerinin arkasında devriye gezen bir Alman süvari askerini göstermektedir. Alman mızrakları, haddelenmiş çelikten yapılmış içi boş borulardır, 3.2 metre uzunluğunda ve üç bölüm halinde birleştirililmiştir. Yaklaşık 1,6 kg ağırlığında olan bu mızrakların tam ortasında bulunan deri kaplamalı yerden tutulduğunda dengeli bir şekilde elde duruyordu. Savaş alanında zırhlı birliklerin giremediği bölgelere bu mızrak kullanan atlı süvariler giriyordu. Ayrıca yaralı askerlere bu birlikler; yiyecek, su, mühimmat ve tıbbi malzeme taşıyordu.

Gaz Maskesi Takan Mızraklı Alman Suvarileri
Bu birlikler 1. Dünya savaşı sırasında çok az kullanıldı. Fakat sadece atlar değil, 1. Dünya savaşında katır, köpek, güvercin gibi birçok hayvan kullanıldı. Bu hayvanlar zehirli gazlara karşı savunmasızlardı ve bunun da önlenmesi gerekiyordu. Bu yüzden atlar ağızlarının üzerinden gaz maskeleriyle kapatıldı ve fosgen gibi zehirli gazlardan etkilenmesi önlendi. Fakat bu hayvanların gözleri klor ve vesikasyon gazlarının etkilerine karşı savunmasızdı.

İki Alman Askeri ve Katır Gaz Maskesi Takıyor 1916

1. Dünya Savaşı sırasında İngiltere milyonlarca atı bu amaçla yurt dışına gönderdi fakat sadece 62.000 at geri dönebildi. Savaş sadece insanları değil hayvanları da büyük ölçüde etkilemişti.

-
-