8 Şubat 2015 Pazar

Bursa Ulu Cami



I. Bayezid Niğbolu seferine çıkmadan önce, savaşı kazanması durumunda 20 tane camii yaptıracağını söylemiştir. Savaşı Osmanlının kazanması üzerine I. Bayezedin damadı olan Emir Sultan hazretleri, padişaha 20 tane camii yaptırmak yerine 20 kubbeli bir cami yapılmasını teklif etmiştir ve ulu cami inşa edilmiştir.

Bursa Ulu Cami



Caminin açılışında ilk hutbeyi somuncu baba okumuştur. Hutbede, fatiha suresinin anlamanı 7 defa anlatmıştır. İlk anlatımında dinleyen herkes kolaylıkla anlamıştır. İkinci tefsirini cemaatin büyük bir kısmı anlar. Üçüncü tefsiri yarısı anlar, dördüncü tefsiri cemaatin küçük bir kısmı anlar böyle devam ederek yedinci tefsiri anlayan olmamıştır.



Ulu Cami'de bulunan Kabe örtüsü;

Ulu Cami Kabe örtüsü





Tablodaki Vav harfinin önünde Hızır Aleyhisselamın namaz kıldığı rivayet edilir. Ziyarete gelenlerin sürekli dokunmak istemesi üzerine yazı cam ile muhafaze edilmektedir.




Ulucami vav harflerinin sırrı ;

Ulu Camide duvardaki levhada değişik şekil verilmiş dört tane vav harfi bulunuyor. Vav harflerinin içine ise müsenna olarak 'İttaku’l-vâvât' diye bir ifade yazılmış. Hadis olarak geçen bu önemli ikaz; "Vav" lardan çekinin' anlamını taşıyor. Bu hadiste, peygamber efendimiz insanları sorumluluğu büyük olan şeylerden sakınma noktasında uyarıyor.

Levhada bulunan vav’ların 'v' harfi ile başlayan vali, vekil, veziri temsil ediyor. bu vav’larla vakıf malını değerlendirmekle yükümlü insanları uyarılıyor. Lale süsleme sanatında olan ve Allah’ı simgeleyen bu vav’lar, aynı zamanda vahidiyeti ve vahdaniyeti ihtiva etmesi yönüyle de Allah’ın birliğini anlattığını bildiriyor.

Vav harfi ile başlayan mesleklerin  sorumluluk gerektiren işlerdir. Mesela; vali, vezir, veli, vekil, varis, vasi, valide..

Aşağı tablodaki Vav harfine tersten baktığımızda BURADAKİ gibi bir ilginç şekil meydana gelmektedir.



Ulu Cami içinde birçok tablo ve yazı bulunmaktadır. Bunlar camiye zaman içinde konulmuş eserlerdir.

Aşağı tabloda Abdulfettah Efendi'nin  yapmış olduğu ve her iki taraftan simetrik olarak" Allah Hu" yazan eseri görülmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken ise Abdullahfettah Efendi'nin tablonun kenarına astığı kalemdir. Hattat bu kalemle tabloyu çizmiştir.

Ulu Cami Allah Hu tablosu









Bursa Ulu Cami nerede? Bursa Ulu Cami'ye nasıl gidilir?

Bursa Ulu Cami'nin yerini aşağıdaki haritadan görebilirsiniz.




-
-