6 Aralık 2016 Salı

Beni Bekle Babacığım - Wait For Me Daddy

Beni Bekle Babacığım

Wait For Me Daddy ( Beni Bekle, Babacığım ) Resminin Hikayesi

Wait For Me,Daddy (beni bekle, babacığım) isimli meşhur fotoğraf Claude P. Dettloff tarafından İkinci Dünya Savaşı sırasında 1 Ekim 1940 günü, 8. Sokak tepesinden Columbia Caddesi'ne doğru ilerleyen British Columbia Alayının yürüyüşünde, New Westminster, Kanada ‘da çekilmiş fotoğraftır.

Dettloff fotoğrafı çekerken, Warren Bernard, annesinden babası  Jack Bernard'a doğru koşuyordu. Bu resim savaş yıllarında çok popüler oldu. Savaş sırasında British Columbia'daki her okula asıldı ve savaş sürecinde  propaganda aracı olarak kullanıldı.

Öncesi

26 Ağustos 1939 Cumartesi günü ,Hitler Polonya'yı tehdit ederek Danzig'i talep ediyordu. Sabah saat 4.15'te British Columbia Alay emir subayı, Kanada’da bulunan alaydan Britis Columbia alayını çağırması için talimatta bulundu. Bunun üzerine, askerler savunmasız noktaları korumak için şehre girdiler. 10 Eylül 1939'da Kanada Parlamentosu, Polonya'yı istila eden Alman Reich'i aleyhine savaş ilan etti.  Birleşik Krallık'a diğer birlikler gönderilirken, Britanya Columbia Alayı batı sahillerinde biraz geride kaldı. Aylarca süren koruma görevinden sonra British Columbia Alayı 1 Ekim 1940'da, New Westminster'e doğru yola çıkarak “ SS princess Joan” isimli bekleyen gemiyle yol aldı.

Sonrası

British Columbia Alayı, aldığı eğitimlerden sonra zırhlı orduya dönüştürüldü. Daha sonra Fransa'ya ve Hollanda'ya gönderildi. Jack Bernard, savaşın sonunda eve döndü.  Dettloff, ailenin yeniden birleşimini fotoğraflamak için hazırdı fakat babası Jack ve annesi Bernice Bernard yakında boşanacaktı.

New Westminster Şehri, Hyack Meydanı'ndaki 8. Cadde'de çekilen bu fotoğrafı  onurlandırmak için bronz bir heykel hazırlandı. 4 Ekim 2014'te heykelin açılışı yapıldı. Aynı tarihte bu resmi ölümsüzleştirmek için 2 dolar değerinde hatıra parası basıldı.

Wait For Me, Daddy Hatıra Parası


Hatıra parasının arka yüzünde Kraliçe II. Elizabeth resmi bulunuyor.

Wait For Me Daddy Hatıra Parası Arka Yüzü


Bu resmin çekildiği sokağın bugünkü halini görmek isterseniz, buradan sokağa bakabilirsiniz.

-
-