15 Kasım 2016 Salı

Atatürk'ün Bozkurt'lu Parası

Bozkurtlu 5 Lira Ön Yüzü

Atatürk, Bozkurt'lu paraları harf devriminden önce 1927 yılında bastırmıştır. Bastırılan 5 ve 10 Lira'ların üzerinde Türklüğün simgelerinden olan ay yıldız motifinin üzerine bozkurt resmi vardır.

İlk basılan kağıt para olan bozkurtlu para 5 Liradır. Paranın üzerinde Fransızca " Livres Turques " yani "Türk Lirası" yazmaktadır.

Bozkurt simgesinin üzerinde Osmanlıca harfleriyle " Türkiye Cumhuriyeti " yazmaktadır. Paranın Latin Harfleriyle yazılmamasının sebebi ise henüz Harf Devriminin gerçekleşmemiş olmasıdır.

Bozkurtlu 5 Lira Arka Yüzü

1. Emisyonda basılan Bozkurtlu 5 Liranın ardından yine 1. Emisyon paralarda 10 Liranın üzerinde de bozkurt simgesi kullanılmıştır. Bozkurt simgesi bu sefer biraz daha sağ tarafa kaymıştır.

Bozkurtlu 10 Lira Ön Yüzü

10 Liranın da arka yüzeyinde yine Osmanlıca Harfleriyle Türkiye Cumhuriyeti yazmaktadır.

Bozkurtlu 10 Lira Arka Yüzü

Basılan ilk paraların üzerinde Fransızca yazmasının sebebi ise matbaa şirketinin " Thomas De La Rue & Company Limited " olmasıdır. Matbaa adresi olarak paraların üzerinde Londra yazmaktadır. Bu firma günümüzde hala " De La Rue " ismiyle Bank Of England ( İngiltere Merkez Bankası ) banknotlarını basmaya devam etmektedir.

-
-