10 Mart 2018 Cumartesi

Winston Churchill Hayatı

Winston Churchill Hayatı
Öldükten sonra cennetteki ilk bir milyon yılımı resim yaparak geçireceğim diyen Churchill iyi bir ressamdır. Kendisi gibi ressam olan Hitler ile 2. Dünya Savaşı'nda karşı karşıya gelmiş ve kazanmıştır.

Churchill 30 Kasım 1874'te dünyaya geldi. 1895'te Kraliyet Harp Okulunu bitirdi ve orduya girdi. Boer Savaşı'nda esir düştü ve kaçarak milli kahraman haline geldi. 

1904'te Liberal Parti'ye girdi. 1911'de Bahriye Nazırı oldu. Başarılı siyasi kariyeri 1915 Gelibolu yenilgisinden sonra düşüşe geçti. Bu başarısızlığın mimarı olarak nitelendirilen Churchill, Britanya halkı karşında çok zor bir durumda kaldı ve muhaliflerinin de zorlamasıyla görevinden ayrıldı.  

2. Dünya Savaşı'nda izlediği savaş politikası ve Roosevelt ile kurduğu iyi ilişkiler onu Britanya tarihinin en önemli devlet adamları arasına soktu. Savaşın başından itibaren stratejik önemi olan Türkiye'yi savaşa sokmaya çalıştı.

1951 seçimlerinde tekrar iktidara geldi. 1955'te görevlerini yeğeni Clarissa Churchill'in eşi olan Anthony Eden'e bırakarak siyasetten çekildi.

Son yıllarını daha çok yazarak ve resim yaparak geçirdi. 1953 yılında Nobel Edebiyat Ödülünü kazandı. 1963’te Amerikan Devleti, kendisine onursal vatandaşlık verdi. 1965 yılında, 91 yaşında inmeden öldü. 


Nobel ödülünü 2. Dünya Savaşı'nı anlattığı eseri sayesinde kazandı. Peki Churchill hangi dalda Nobel ödülünü kazandı? Edebiyat... Peki kendisi bir edebiyatçı mıydı? Hayır! Yani Tolstoy, Mark Twain vs. gibi yazarlara verilmeyen ödül, Churchill'e verilmişti. Ödülün verilme sebebi ise daha komik: "Tarihi ve biyografik açıklamalarındaki ustalık ve insani değerleri savunmasındaki parlaklık." -
-

0 yorum:

Yorum Gönder