1 Ağustos 2017 Salı

En Büyük Kalibre - Gustav Tankı

Hitler Gustav Tankını izliyor 1941

Hitler ve generalleri, Gustav Tankını 1941 yılında teştif ediyor.


Kalibre bir silahın namlusunun iç çapıdır.


Peki tarihteki en büyük kalibreli silah hangisidir?


II. Dünya Savaşı sırasında Naziler tarafından yapılan Gustav Tankı, şimdiye kadar yapılmış en büyük kalibreye sahip silahlardan biridir. Büyüklüğünden ötürü Ağır Gustav olarak adlandırılmıştır.


Ağır Gustav, 800 mm kalibreye sahiptir. Tarihte Gustav Tankından daha büyük kalibreye sahip 2 silah daha üretilmiştir. Fakat İngiliz yapımı " Mallet's Mortar " ve Amerikan yapımı " Little David " isimli bu silahlar hiç bir zaman bir savaşta kullanılmamıştır.


O yüzden Gustav Tankı tarihte bir savaşta kullanılmış en büyük kalibreye sahip bir silahtır. 1344 ton ağırlığındaki bu silahı hiç bir motorlu araç hareket ettiremeyeceği için demir yolu üzerinde hareket ettirilmiştir.


Gustav tankı, her 30-45 dakikada bir atış yapıyor, 7 ton ağırlığındaki bir mermiyi yaklaşık 47 kilometre mesafeye kadar fırlatabiliyordu. 



Topu ilk olarak Fransa'ya karşı kullanmayı düşünen Naziler, Fransa hattının düşmesi üzerine orada kullanmaya gerek duymadı. Gustav Tankı daha sonra Barbarossa Harekatı sırasında Sivastapol kuşatmasında Sovyetler Birliği'ne karşı kullanıldı.


Ağır Gustav, Nazilerin savaşı kaybetmesiyle birlikte Amerikan ordusu tarafından ele geçirilmiştir. Fakat Amerika bu silahın daha sonradan Sovyet ordusunun eline geçebileceği endişesiyle Gustav Tankını demonte etmiştir.

( Cengizhan KILIÇOĞLU )


-
-

3 yorum:


  1. Hello would you mind stating which blog platform you're working with? I'm looking to start my own blog in the near future but I'm having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I'm looking for something unique. P.S Apologies for being off-topic but I had to ask! netflix member login

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hello, I use blogger as platform. It is simply. If you need any help, do not hesitate to ask.

      Sil
  2. The price of one's home helps determine the amount you need for a down payment and your mortgage amount. mortgage calculator canada Each result within the report needs to be isolated to be able to be tested with strategic testing from the user. mortgage calculator

    YanıtlaSil