29 Ağustos 2017 Salı

Arabistanlı Lawrence Hayatı

Lawrence of Arabia 1918

Thomas Edward Lawrence, Nam-ı diyar " Arabistan'lı Lawrence "


Arap devletlerinin temelini atan, onları Osmanlı'dan kopararak batıya bağlayan yegane istihbarat ajanı ve modern gerilla savaşının mucidi...


Yaptığı hizmetlerden dolayı "Seçkin Hizmet Rütbesi ve İngiliz Yüksek Şövalye Nişanı" sahibidir.

Lawrence yerel kıyafetleriyle


Asker kökenli olmayan Lawrence aslında arkeolog ve yazardır. İngiltere'nin en iyi üniversitelerinde okumuş; İslam, Kuran, çağdaş Türkçe, çağdaş Farsça ve Arapça dillerinin yanı sıra eski estimistik denilen İbranice, Aramca gibi dilleri de bilir. Öyleki, bugün İngilizce olarak Homeros'un İlyada ve Odysseia kitabını okuyabileceğiniz en iyi çeviri onundur.


Lawrence Kahire'de görev yaparken meslektaşlarını eğitmek için, Arapları ve bedevileri kontrol edebilmenin tekniklerini ve etkili casusluk faaliyeti yapabilmenin 27 maddesini yazmış ve 20 Ağustos 1917'de The Arab Bulletin'de yayınlamıştır. Lawrence 27 Maddesi için tıklayınız.


Arabistan'lı Lawrence


Mekke şerifi Hüseyin bin Ali'nin oğlu Emir Faysal komutasındaki düzensiz birliklerle birlikte Osmanlı ordusuna karşı gerilla mücadelesi vermiş. Arapları, Medine'deki Osmanlı muhafız birliklerini şehirden çıkarmamaları konusunda ikna ettmiştir. 


1. Dünya Savaşı'nın sonlarında İngiliz hükümetini, Arapların bağımsızlığının İngilizlerin yararına olduğuna ikna etme konusunda oldukça başarılı olmuştur.


Lawrence Motosikleti


Arabistan'lı Lawrence Ölümü


Lawrence 19 Mayıs 1935 günü motosiklet kazası geçirip, beyninde oluşan ağır hasar sonucu ölünce, kendisi ile ilgilenen beyin cerrahı Hugh Cairns, motosiklet kazalarında ölümlerin genelde beyin hasarı yüzünden olduğunu fark etmiş ve Cairns'in bu araştırması, günümüzde de tüm motosiklet kullanıcıların kask takmalarının önünü açmıştır.





-
-

0 yorum:

Yorum Gönder