1 Haziran 2017 Perşembe

Hitler, Stalin, Troçki, Tito ve Freud 1913 Yılı

Hitler Stalin 1913
Hitler, Stalin, Troçki, Tito ve Freud'un aynı anda 1913 yılında Avusturya Viena'da yaşadığını biliyor musunuz?

Hitler, 1913 yılında sanat akademisinde okumak için Viena'ya gelmiş fakat okul tarafından kabul edilmemişti. 1913 yılında Viena'nın 20.bölgesi olan Meldemannstraße 27'de bir yurtta kalıyor ve geçimini yaptığı resimleri satarak karşılamaya çalıyordu.

Troçki, 1913 yılında Viena'nın 19. bölgesi olan  Rodlergasse 25'te yaşıyordu. Burada Pravda gazetesinin Viena muhabirliğini yapıyor ve balkan savaşlarını rapor ediyordu. ( Troçki: Kızıl Ordu kurucusu ve komutanı, rus devriminin önde gelen ismi)

Stalin, 1913 yılında Lenin tarafından Marksizim ile ilgili araştırmalar yapmak için Viena'ya gönderildi. Viena'da bulunan Troçki'yi ziyarete gitti. Viena'nın 12. bölgesi olan  Schönbrunner Schloßstraße 30'da bir ay yaşadı. 

Tito, 1913 yılında Viena'da fabrikalarda çalıyor ve geçimini sağlıyordu. ( Tito : yugoslavya kurucusu,Nazilere karşı savaşan partizan ordularının kurucusu )

Sigmund Freud, şuan Viena'da şuan müze haline getirilmiş Berggasse 19'daki adresinde oturuyordu. ( Freud : Psikanalitik kuramın kurucusu )

20. yüzyılın en etkili isimlerinden olan bu kişiler birbirlerinden habersiz yaklaşık 5 kilometre mesafede yaşarken, ölümü ile 1. Dünya Şavaşı'nı başlatan Avusturya-Macaristan İmparatoru Arşidük Ferdinand da Viena'da yaşamaktaydı. 

Hitler ve Troçki vakit geçirmek için Viena'nın en ünlü kafesi olan Cafe Central'ı sürekli ziyaret ediyor ve orada takılıyorlardı. Ocak 1913'te Troçki'nin yanına gelen Stalin, sizce bu kafede Hitler ile karşılaşmış mıdır?
                                                                                                                  (Cengizhan KILIÇOĞLU)

-
-