14 Nisan 2017 Cuma

Atatürkün Manevi Evlatları

Rukiye, Sabiha, Afet, Zehra

ATATÜRK'ÜN MANEVİ EVLATLARI

Bir çoğumuzun aklına Atatürk'ün manevi evlatları dediğimizde ilk olarak Sabiha Gökçen, Afet İnan ve Ülkü Adatepe gelir. Peki ya diğerleri?

İhsan,Ömer,Afife,Abdurrahim ve Zehra Cumhuriyet öncesi;
Sabiha,Afet,Rukiye,Nebile,Ülkü ve Sığırtmaç Mustafa ise Cumhuriyet sonrası  manevi evlatları olarak kabul edilir.

Mustafa Kemal, 1893'te henüz 12 yaşındayken babasını kaybetti, yetim olarak büyüdü. Bunun da etkisiyle çocukları çok sever, kimsesiz çocuklara sahip çıkar onların eğitimi ile yakından ilgilenirdi.

Sabiha Gökçen


Sabiha Gökçen ve Atatürk

1913'te Bursa'da doğdu. Sabiha,  II. Abdülhamit'in Bursa'ya sürgüne gönderdiği Vilayet Başkatibi Hafız Mustafa İzzetin kızıydı. İlkokuldayken babasını ve annesini kaybetti. Zor durumda kalmıştı ve okul masrafları küçük Sabiha'nın kardeşleri tarafından zar zor sağlanmaktaydı. 1925'te Atatürk Bursa gezisine çıktığında Sabiha'nın ağabeyi, Sabiha'nın güç şartlarda okuduğunu Atatürk'e anlattı Atatürk, bundan sonra Sabiha'yı manevi evlat olarak kabul etti ve böylece Sabiha'nın kaderi değişti. Ankara Çankaya İlkokulunu ve Üsküdar Kız Lisesini bitirdi. Türk Hava Kurumu'nun Havacılık Okulu'na girdi oradan Eskişehir Hava Okulunda eğitimini devam ettirdi. 1.Tayyare Alayında av ve bombardıman uçakları alanında uzmanlaştı 1937'te Şeyh Said İsyanı sırasında havadan harekata katıldı. İlk Türk savaş pilotu Sabiha Gökçen 2001 yılında vefat etti.


Ülkü Adatepe


Ülkü Adatepe

Mustafa Kemal Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım'ın evlatlık kızı Vasfiye Hanım ile  Fransızca öğretmeni ve gar şefi Mehmet Tahsin Çukurluoğlu'nun kızıdır.Vasfiye Hanım ile Mehmet Bey'in çocukları olacağını öğrendiğinde ister kız, ister erkek olsun Ülkü isminin verilmesini isteyen Atatürk 9 aylıkken Ülkü'yü Çankaya Köşkü'ne aldırdı ve biraz büyüdüğünde onu yurt gezilerine götürmeye başladı. Manevi babası Atatürk öldüğünde Ülkü 6 yaşındaydı. Atatürk'ün ölümünden sonra ki dönemde eğitimini tamamlamadı.2012 yılında trafik kazası nedeniyle vefat etti.


Nebile


Nebile düğününde Atatürk ile

1927 yılının Temmuz ayında üç kız öğrenci, İstanbul Çapa Öğretmen Okulundan Dolmabahçe Sarayına getirilmişti. Bunların içinde Nebile de vardı. Atatürk'ün manevi kızı Nebile, öğrenimine devam etmesi için Ankara'ya getirildi. Atatürk'ün hastalandığı dönemde Nebile de hastalandı bu hastalıktan kurtulamayan Nebile yaşamını yitirdi.

Rukiye Ergin


Zehra Aylin Rukiye Erkin Sabiha Gökçen


 Atatürk manevi kızı Rukiye'yi Konya gezisinde tanıdı ve kimsesiz Rukiye Ankara'ya getirildi. Okutuldu,büyütüldü. Rukiye, Jandarma yüzbaşı Hüsnü Erkin ile evlendi ve düğünleri İstanbul'da Dolmabahçe Sarayı'nda yapıldı. Atatürk, düğündeki ilk dansı manevi kızı Rukiye ile yapmıştı.

Zehra Aylin


1912 yılında Amasya'da dünyaya geldi. Babası Mehmet, Kurtuluş Savaşında efsaneleşmiş bir yüzbaşıydı. Babasını 1916, annesini 1917 yılında kaybetti. Mustafa Kemal Atatürk 1924 yılında Amasya Darül-Eytam (savaşlar esnasında yetim ve öksüz çocukların korunduğu ve barındığı yer) yurdunda Zehra ile tanıştı. Eğitimi için Londra'ya gönderilen Zehra oraya alışamadı ülkesine sürekli özlem duydu eğitimini tamamlayıp diplomasını aldıktan sonra manevi babası Atatürk yurda dönmesini istedi 1935 yılı sonunda Türkiye'ye doğru yola çıktı. Londradan gemi ile Fransa'ya geldikten sonra Paris ekspresine binen Zehra,  Amiens  civarında trenden düşerek hayatını kaybetti.Trenden düşme olayını Paris elçiliği görevlilerinden Firuz Kesim yerinde inceledi pencereden sarkmasıyla düştüğü kanıtlandı. Atatürk'e bizzat raporunu sundu. Mustafa Kemal olayı dinledi."Şimdi müteessir oldum. Çok zeki ve inatçı bir kızdı" diyerek üzüntüsünü dile getirdi.


Ayşe Afet İnan


Atatürk , Kız kardeşi Makbule Atadan ve Afet İnan - 1930
Daha 7 yaşındayken annesini veremden kaybetti. Mustafa Kemal 1925 yılında İzmir'e geldiğinde gezdiği bir ilkokul da Afet İnan ile tanıştı okuma isteği çok yüksek olan Afet'i yabancı dil öğrenmesi için yurt dışına gönderdi. Fransız kız lisesinde öğrenimini sürdürdü. Orta öğretim tarih öğretmenliği sınavını kazanarak öğretmenlik belgesi aldı. Tarih alanın da birçok çalışmalar yürüten Afet, Türk Tarih Kurumunun kurucusudur. Piri Reis haritasını incelemiş haritanın dünyada tanıtılmasını amaçlamıştır aynı zamanda o dönemlerde Mimar Sinan'ın Türk mü yoksa Ermeni veya Rum asıllı mı olduğu konusunda tartışma çıkınca Afet Hanım, Mimar Sinan'ın Türk olduğunu iddia etti ve mezarının açılarak kafatasının ölçülmesini, sonucunun da Atatürk'e sunulmasını önerdi. Cumhuriyetin ilk profesörlerinden olan Afet İnan, Türk medeniyeti ve devrim tarihine ait 50 kadar kitabı ile çok sayıda makalesi bulunur.


Abdurrahim Tuncak



Mustafa Kemal Paşa ve Abdurrahim Tuncak

Abdurrahim, 8 yaşında iken 1916 yılında Osmanlı-Rus Savaşı sırasında ailesini kaybetmişti. Bu dönemde Mustafa Kemal Paşa 'ya aile bireyleri savaşta ölen öksüz ve yetimlerden bahsetmişti ve bunlardan birisi de 8 yaşındaki Abdurrahim idi.

Zübeyde Hanım ve Abdurrahim

Mustafa Kemal Paşa Abdurrahim'i evlat edindi. 1934 Soyadı Kanunu ile Abdurrahim, Tuncak soyadını aldı. Savarona Yatı'nın alınması görüşmelerin de tercümanlık yapmıştır.


Sığırtmaç Mustafa


Sığırtmaç Mustafa

Atatürk'ün Yalova'da tanıyıp evlatlık aldığı fakir bir çocuktu. Ailesi Bulgar göçmeniydi. 1929'da sığır güttüğü bir sırada Gazi Paşa ile tanıştı. Beslenmesi, bakımı iyi değildi. Hastaydı. Okuma isteğiyle dolu bir çocuktu. Bu durumu gören Gazi Paşa, Mustafa'yı Şişli Çocuk Hastanesi'ne tedavi olması için gönderdi ve sonra Beşiktaş'ta ilkokula yazdırdı.

Sığırtmaç Mustafa ve Atatürk

Mustafa, Atatürk'ün himayesinde ilkokulu, ortaokulu, askeri liseyi, Harbiyeyi bitirdi. Bir zamanların sığır çobanı iken okuyup subay olmuştu. Emekli olduktan sonra Yalova'ya yerleşen Sığırtmaç Mustafa, 15 Ocak 1987'de vefat etti.

                                                                                                                           ( Yazar : Büşra Budak )


-
-